Amsterdam info@maroomen.nl

Vrij Nederland

Vijf jaar lang heb ik verhalen geschreven voor Vrij Nederland. Over kinderen van de eerste islamitische school in Nederland, bijvoorbeeld. Ik sprak met moslima’s die een bestaan in de schijnwerpers ambieren, bezocht wekenlang een middelbare school om het zware bestaan van leraren te kunnen doorgronden en trok een tijdje op met verschillende ‘soorten’ vogelaars, om maar enkele onderwerpen te noemen. Veel verhalen zijn nog best actueel. Lees zelf maar.

Islam, moslims, moslima’s

Moslima’s op weg naar roem Jonge meiden die dromen van glamour en glitter. Niets bijzonders. Behalve als ze Turks of Marokkaans zijn. (Vrij Nederland augustus 2005). (Zonder foto’s: Geen Fatima-rolletjes.)

De eerste islamitische schoolklas - een reünie foto De eerste islamitische schoolklas – een reünie Ze zaten op de allereerste islamitische basisschool. Wat waren hun ervaringen en hoe is het hun vergaan op de middelbare school en daarna? (Vrij Nederland mei 2005).

Het heimweehuwelijk. Een goede partij komt (nog) uit Turkije. Veel Turken en Marokkanen zoeken hun partner nog in het land van herkomst. Toch vinden steeds meer jongeren hun levensgezel in Nederland. Met hulp van dating sites.(Vrij Nederland mei 2004).

De moslimomroep. Verzuiling op zijn islamitisch (Vrij Nederland, november 2003).

Onderwijs

Nieuw voor de klas – Een jaar naar de basisschool met vijf beginnende juffen en meesters (Vrij Nederland, januari 2005). (Pdf met foto’s: Nieuw voor de klas).

De schaduwschool. Steeds meer leerlingen komen terecht bij een toenemend aantal huiswerkinstituten. Het kost wat, maar dan heb je er als leraar of ouder ook geen omkijken meer naar. (Vrij Nederland, juni 2003

Mijn papa wordt meester. Scholen lossen lerarentekort op hun eigen manier op (Vrij Nederland, oktober 2003).

Het verdriet van de leraar. Zelfs op knusse, ‘witte’  provinciescholen zijn veel leraren ziek of overspannen. Dat ligt niet aan de leerlingen, en niet aan het vak, zeggen ze. Hoe komt het dan dat het zo’n rommeltje is geworden?  Een portret van een scholengemeenschap. (Vrij Nederland, juni 2002). (Pdf zonder foto’s: Het verdriet van de leraar – zonder foto’s).

Familie / gezin / opvoeding

VN – Het project kind – verwend en overvraagd De tegenstrijdigheden van het moderne opvoeden. (Vrij Nederland oktober 2002).

Eigen geluk eerst. Waarom steeds meer huwelijken op de klippen lopen (Vrij Nederland, mei 2003).

Vrouwen

Geen Fatima-rolletjes. Moslima’s op weg naar roem. Jonge meiden die dromen van glamour en glitter. Niets bijzonders. Behalve als ze Turks of Marokkaans zijn. (Vrij Nederland augustus 2005).  (pdf met foto’s: Moslima’s op weg naar roem).

Dochters en moeders – de ambivalente relatie tussen de ‘stille’ en de ‘verloren’ generatie (Vrij Nederland juni 2002). (Pdf zonder foto’s: Moeders van ‘de stille generatie’ en dochters van ‘de verloren generatie’ – zonder foto’s)

Sterke vrouwenVroeger werden ze nagewezen, de vrouwen die alleen een kind opvoedden. Tegenwoordig heten ze bewust alleenstaande moeder, verdienen ze hun eigen geld en regelen ze zelf hun gezinsuitbreiding. (Vrij Nederland, februari 2002).

Geschiedenis

De geschiedenis dat ben je zelf fotoDe geschiedenis dat ben je zelf Nederlanders willen alles weten van eigen familie, buurt en dorp (Vrij Nederland, maart 2004).

Hoe fout was vader in de oorlog – 30.000 dozen vol familiegeheimen. Kinderen van onder anderen NSB’ers gaan op zoek in het Nationaal Archief. (Samen met Jos Palm in Vrij Nederland, mei 2001).

De lange schaduw van de slavernij – pdf zonder foto’s. Reportage geschreven met Jos Palm over hoe ’driehonderd jaar ondermijning van de eigenwaarde’ nog steeds haar sporen achterlaat. ‘Er is iets goed misgegaan in de slaventijd. En daar hebben Antillianen en Surinamers nu nog last van.’ (Vrij Nederland, eind juni 2001).

Natuur / platteland

Het lege-stal-syndroom. De boer heeft nog maar een beetje adem over Steeds meer boeren moeten stoppen met hun bedrijf. Een reportage in de Achterhoek. (Vrij Nederland, december 2001). (Pdf zonder foto’s: Achterhoekse boeren stoppen noodgedwongen met hun bedrijf – zonder foto’s)

Op safari in de Oostvaardersplassen (Vrij Nederland, november 2004). (Pdf zonder foto’s: Op safari in de Oostvaardersplassen zonder foto’s)

Onrust in volkstuincomplex Amstelglorie. Het volkstuinencomplex heeft zijn wortels in de wederopbouw. Het is een collectief waar iedereen hard mee moet werken. Het Amsterdamse Amstelglorie wordt nu overspoeld door producten van de individuele samenleving. Alleenstaande moeders, yuppen en kunstenaars. Een portret. (Vrij Nederland, juli 2001. Pdf zonder foto’s: Onrust in volkstuincomplex Amstelglorie)

Even een vogeltje tikken (met foto’s) Over soortenjagers, tuinkijkers en andere vogelaars (Vrij Nederland, augustus 2004) (Pdf zonder foto’s: Even een vogeltje tikken)

Wereldreiziger in de polder Op avontuur in Nederland (Vrij Nederland, juli 2003).

Geloof

Verliefd op God – nieuwe gelovigen God en Boeddha zijn bezig aan een stille opmars. De kerken mogen dan leeg lopen, het aantal verklaarde atheïsten is in de afgelopen jaren verrassend sterk gedaald. Wat bezielt de nieuwe gelovigen? (Vrij Nederland, april 2003, Pdf zonder foto’s: Verliefd op god zonder foto’s)

Gezondheid

Liever een kwakzalver Over de ongecontroleerde opmars van de alternatieve genezer (Vrij Nederland, juli 2004).

 Samenleving

Het verschil tussen goed en kwaad. Een portret van Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam (Vrij Nederland, januari 2003)