Genomineerd voor Libris Geschiedenis Prijs 2020

Missievaders is genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2020, samen met negen andere historische boeken.

Op 20 september 2020 weet ik of Missievaders tot de vijf beste historische boeken van 2020 behoort.

Op 25 oktober 2020 wordt de winnaar Libris Geschiedenis Prijs 2020 bekend gemaakt tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT.

 

Missievaders gelanceerd

Vorige week, 22 augustus 2019, is het boek Missievaders gelanceerd. Bij uitgever Atlas Contact. Een boek over een familie van katholieke wereldverbeteraars. Met op de achtergrond het kolonialisme, de geschiedenis van de missie én van ontwikkelingssamenwerking.

Hoe was het vijftien jaar geleden?

Regelmatig denk ik nog wel eens terug aan de mensen die ik ooit gesproken heb voor een verhaal. Hoe zou het met ze gaan? Hoe zou de situatie nu zijn, nu tien jaar later? Voor een antwoord hoef ik soms de krant alleen maar open te slaan. Of zelfs dat niet eens: vandaag, 29 oktober 2014 stond op de voorpagina van de Volkskrant: Allochtoon vindt vaker partner in Nederland.

Tien jaar geleden schreef ik voor Vrij Nederland Het heimweehuwelijk:  ‘Een goede partij komt (nog) uit Turkije. Veel Turken en Marokkanen zoeken hun partner nog in het land van herkomst. Toch vinden steeds meer jongeren hun levensgezel in Nederland. Met hulp van dating sites.(Vrij Nederland mei 2004)’.

Voor beginnende leerkrachten lijkt er in al die jaren weinig veranderd. Lees mijn verhaal in Vrij Nederland (januari 2005):

Nieuw voor de klas -.Een jaar naar de basisschool met vijf beginnende juffen en meesters

En het verhaal in het Parool (29/10/2014): Beginnende leraren hebben het zwaar in Amsterdam.

Onderzoek en Journalistiek